/
Blog
/
Wonen in een zeecontainer huis? Lees hier hoe!
13 november 2024

Wonen in een zeecontainer huis? Lees hier hoe!

Wonen in een zeecontainer huis wordt steeds populairder, zowel in Nederland als wereldwijd. Deze innovatieve en duurzame woonvorm biedt tal van voordelen, van betaalbaarheid tot flexibiliteit in ontwerp. Een zeecontainer is van nature stevig en kan eenvoudig worden omgebouwd tot een comfortabele leefruimte. Daarnaast speelt milieubewustzijn een grote rol; door hergebruik van oude containers draagt u bij aan een circulaire economie. In deze blog nemen we u mee in de voordelen, nadelen en praktische overwegingen van het leven in een containerwoning.

Voordelen van een zeecontainer huis

Een zeecontainer is speciaal gemaakt ervoor om goederen over zee te kunnen vervoeren en deze lading te beschermen tegen alle weersinvloeden. Dat is ook wat een woning behoort te doen voor zijn inwoners. Bovendien heeft een container een robuust karakter en bieden ze veel verbouwingsmogelijkheden, zoals garages, winkels of tuinhuisjes. Containers hebben standaardafmetingen vanwege de ISO-certificering. Hierdoor kunt u met zeecontainers makkelijk modulair bouwen. U kunt ze bijvoorbeeld zowel koppelen als stapelen. Als laatste is bouwen met containers een milieubewuste manier van bouwen, aangezien u de containers als het ware een nieuw leven geeft zonder nieuwe grondstoffen te hoeven verbruiken. Andere voordelen zijn:

  • Betaalbare optie
  • Veel mogelijkheden
  • Snel te plaatsen
  • Volledig op maat te maken
  • Zeecontainers en isolatie gaan goed samen
  • Zijn mobiel en dus verplaatsbaar

Heeft een zeecontainer huis nadelen?

Een zeecontainer huis heeft ook een aantal nadelen. Ten eerste is er nog maar een gering aanbod van containerwoningen beschikbaar. Op de wooninrichting kunt u bovendien geen kosten besparen, want dit zal hetzelfde geld kosten als de inrichting van een normale woning. Een container heeft daarbij vaak wel een aanzienlijke lengte, maar een kleine breedte. Door het isoleren wordt de container nog kleiner in woonoppervlakte. U kunt de containers daarentegen wel koppelen om een grotere ruimte te maken.

wonen in een zeecontainer

Welke containerwoning bouwt u?

Uw zeecontainer tot een woning omtoveren, kan op allerlei manieren. We geven u hier kort wat leuke ideeën, zodat u een kijk krijgt in alle mogelijkheden die een container biedt:

  • Villa’s: bouwen met containers zorgt voor een kostenbesparing van 30 tot 40 procent. Hierdoor kunt u uw droomhuis veel goedkoper bouwen dan bij traditionele villa’s.
  • Vakantiewoning: aangezien de containers al op een werkplaats aan elkaar gekoppeld worden, kunt u binnen een dag maar liefst uw eigen vakantiestekje creëren.
  • Zorgwoning: als u de mantelzorger van iemand bent, dan kunt u ook een containerwoning realiseren in uw tuin voor de zorgbehoevende persoon. Zo kan diegene zijn zelfstandigheid behouden en bent u zo bij hem om zorg te verlenen.

Waar mag u een zeecontainer huis bouwen?

Het ideale van een zeecontainer huis is dat het slechts een klein stukje bouwgrond nodig heeft. Waar mag u echter een containerwoning bouwen? Net als bij de conventionele woningbouw mag u de container niet zomaar ergens neerzetten. Uw speciale woning moet passen binnen de omgeving en de plannen van uw gemeente met die omgeving. Net als bij traditionele bouw heeft u bovendien een vergunning nodig bij de bouw van een zeecontainer huis, behalve als u deze bouwt als zorgwoning. U moet deze Omgevingsvergunning aanvragen bij uw gemeente. Ook als u geen vergunning nodig heeft, dan moet u vaak wel een aantal regels volgen. Ook deze kunt u nalezen bij uw gemeente.

Zeecontainer huis kosten

De kosten van een containerwoning bouwen, liggen aanzienlijk lager dan bij conventionele bouw. Wat die kosten zijn, is afhankelijk van het ontwerp van uw woning. De totaalprijs hangt bijvoorbeeld af van de grootte van de te realiseren containerwoning, het afwerken, de inrichting en het type container dat u gebruikt. U kunt namelijk een tweedehands container gebruiken in plaats van een nieuwe zeecontainer aan te schaffen. De aanschaf is echter een klein gedeelte van de totale kosten. U kunt dus beter hier niet op besparen om problemen naderhand te voorkomen. Een zeecontainer huis gaat bovendien tot wel vijftig jaar mee, wanneer ze goed onderhouden worden, waardoor u eventuele initiële investeringen hierdoor snel heeft terugverdiend. De kosten bestaan uit de koop van de container, bouw- en aanpassingskosten en de eventuele aanvraag van de Omgevingsvergunning.

Meer nieuws